Marťan diskuze

Marťan https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217983/bmid_martan-m79-217983.jpg 5 4223 1061

Pred šiestimi dňami sa astronaut Mark Watney stal jedným z prvých ľudí, ktorí pristáli na Marse. Dnes nepochybuje, že bude prvý, kto na ňom aj zomrie. Spočiatku úspešná misia na povrchu Marsu sa musí predčasne ukončiť pre piesočnú búrku, ktorá ohrozuje život posádky. Mark pri nej takmer zahynie, a keď sa preberie, nachádza sa v úplne novej životnej situácii. Ostal celkom sám na planéte, ktorá akoby sa ho zo všetkých síl pokúšala zabiť. Nemá ako oznámiť Zemi, že je nažive, a aj keby sa mu to podarilo, jeho zásoby ani zďaleka nepostačujú, aby prežil do príletu ďalšej kozmickej lode. Na druhej strane aj tak asi nebude mať dosť času, aby zomrel hladom. Poškodené vybavenie, kruté marťanské prostredie a starý známy „ľudský faktor“ so svojimi prešľapmi a chybami ho môžu zabiť oveľa skôr. Mark však nie je ochotný len tak to vzdať. Vďaka svojej vynaliezavosti, technickým schopnostiam a zarytému odhodlaniu vytrvalo bojuje s jednou neprekonateľnou prekážkou po druhej. Vystačí mu silná vôľa a hlboké znalosti na to, aby prekonal neprekonateľné?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Martian , 2014


více info...

Diskuze o knize (31)

gaspoda
gaspoda
05.12.2021 4 z 5

teda s obálkou knihy si mohli tedy vyhrát fláknout tam poster z filmu to je "nápad" ale chápu aby si ji telata koupila.
Jinak knihu sem nečetl ale na beton do ní půjdu slyšel jako audioknihu a posléze viděl scootyho film. Něco chybělo což zamrzelo ale na 2.stranu po dlouuuuuhe době pořádný sci-fi kde se nestřílí a neběhá v kostýmku. Palec na horu.

nik077
nik077
03.11.2019 3 z 5

Přečteno k vůli čtenářské výzvě


welcomeboredom
welcomeboredom
08.11.2017 4 z 5

opět se projevily mé nedostatečné znalosti fyziky a chemie.. krom toho jde o vážně výbornou knihu (i film) se strhujícím tempem, sympatickým hlavním hrdinou a dobrosrdečnými číňany, kteří mohli po stovkách let setrvávání ve stínu spojených států konečně ukázat světu, kdo převezme žezlo této i okolních planet :)

R.E.M.
R.E.M.
02.03.2017 4 z 5

Ajrad1981: Přestože šlo o sci-fi se silným prvkem humoru, to závěrečné očesání modulu před vzletem z Marsu bylo i na mě moc přitažené za vlasy.

horvis
horvis
24.12.2016 odpad!

Mě to vůbec nebavilo a film byl ještě horší. Prostě Béčko.

Renča42
Renča42
22.11.2016 5 z 5

Viděla jsem film, ale chci si to taky přečíst. Knihu dostanu k Vánocům, už se těším. Vím, že v knize je toho více a třeba i něco málo jinak podané než ve filmu. Chci si přečíst o tom, co vlastně filmovým tvůrcům uniklo, i když vím, jak ten film dopadne.

WeeWar
WeeWar
24.10.2016 5 z 5

heh, proc tu, na kniznim webu, v 90% prispevku ve vlakne resite film? proc nejste na csfd? :)

Thebookman
Thebookman
01.09.2016 4 z 5

Zas tak úžasné to nebylo.. Četl jsem už lepší...

Thebookman
Thebookman
12.08.2016 4 z 5

Je pravda, že to mohlo být lepší.

Thebookman
Thebookman
25.07.2016 4 z 5

Film je 100x lepší.

Thebookman
Thebookman
01.07.2016 4 z 5

Film je lepší :-)

Thebookman
Thebookman
17.06.2016 4 z 5

Já raději kouknu na film. Ono totiž být trosečníkem na Marsu moc k smíchu není. Nevím, jaký byl záměr autora, jestli napsat sci-fi drama nebo sci-fi komedii. Asi to druhé. Pořád ale nemůžu přijít na to, co tam bylo tolik k smíchu?? Ano, něco tam k smíchu bylo, ale nevím, že by tam toho bylo zase tolik. A že ve filmu nebylo nic k smíchu? To bylo jen dobře, aspoň pan R. Scott ten příběh vyprávěl v reálnější podobě, než jak je zidealizovaná knížka od A. Weira. Já zase vřele doporučuji kouknout na film, než se zabývat chemicko-technicko-fyzikálními postupy, kterých je v knížce víc než dost.

Kent2004
Kent2004
03.05.2016 5 z 5

Je to věc názoru. Ne každému musí evidentně kniha sednout. No a filmy bývají většinou o stupínek horší než kniha, což je přirozené, protože ve filmu je hned všechno vidět kdežto v knize se to musí pospat. Naopak v knize lze dost dobře pospat vlastní pocity o které bývá většinou divák ochuzen....

piratmartin
piratmartin
03.05.2016 2 z 5

Ty ve.. film je ještě horší než kniha.

Thebookman
Thebookman
07.04.2016 4 z 5

Také jsem vážně zvědavý, jakou další knihu pan Weir napíše. Jestli to bude další neomylný a všeznalý super-hrdina, který vše zvládne a se vším si poradí, a ke všemu bude třeba někde na druhé straně nekonečného vesmíru a přesto naváže kontakt se Zemí pomocí "ničeho", to jsem vážně zvědavý. Jako Marťan na jedno přečtení akorát. Nevím, asi už se k němu ale vracet nebudu. Raději si pustím filmové zpracování. To je o dost lepší! :-)

Thebookman
Thebookman
28.03.2016 4 z 5

Ano, sice je to americký film, ale režie se ujal Ridley Scott, který pochází z Evropy, konkrétně z Velké Británie. Jinak souhlasím, z knihy jsem místy také cítil "Hollywoodskou dokonalost" Asi to je tím, že pan Weir je američan. Na film se ale dívalo daleko lépe, než se četla původní knižní verze. Toť můj dojem.. :-)

Kent2004
Kent2004
26.03.2016 5 z 5

Knihu jsem doposlouchal asi před 14-ti dny, film jsem viděl včera. Takže to shrnu.

Ale jen pro ty co knihu nečetli. Pozor - spoilery!!!

Kniha byla výborná, film bych oproti ní ohodnotil 4 hvězdami. Pokud bych knihu nečetl-neposlouchal,dal bych asi hodnocení vyšší.
Knize opravdu není co vytknout, ve filmu toho dost scházelo. Nejvíce mi asi vadilo, že úplně vynechali ztrátu spojení, písečnou bouři a nehodu při cestě do kráteru "ski Aparelli". Chápu že by to pak vydalo na dva filmy, už i tak 2:20 je úctihodných, ale škoda. Nicméně pro ty co knihu nečetli-neposlouchali to vadit nemusí. Drobné "úpravy" že pro Marka ve filmu letěla velitelka, že si Mark propíchnul skafandr....dejme tomu.
Že posádka opustila Mars až po 18-tém solu, místo 6-tém co je v knize také nevadilo. Ale poškozený Rover??? No jak říkám, kniha na mne udělala mnohem větší dojem a měl jsem z ní větší zážitek.
Ve filmu byl dodělán konec, což by podle mého knize tolik nesvědčilo. Tohle se filmařům hodně povedlo. Takže asi tak jak u všeho - nejdříve přečíst knihu až potom film.

Některé komentáře v hodnocení knihyby se hodily spíše sem do diskuse. :-)

Thebookman
Thebookman
26.03.2016 4 z 5

Já četl prvně knížku, ale musím říct, film se mi líbí daleko více. :-)

Thebookman
Thebookman
15.03.2016 4 z 5

Jako čtení dobré, ale asi si raději pustím film. Ten mi přijde ucelenější, než knížka. Je to škoda, mohlo to být napsané lépe.

Thebookman
Thebookman
10.03.2016 4 z 5

Někomu se líbí více původní knižní verze. Mně se více líbil film. :-)

Thebookman
Thebookman
26.02.2016 4 z 5

Už jsem viděl i film. A musím říct, že to byla úžasná podívaná. Já věděl, že pan Ridley Scott z toho pouhého "popisu přežití" dokáže vytvořit film. A velice dobrý film.
Když začínal tím průzkumem povrchu, ještě než se stala ta nehoda, litoval jsem, že pan Weir nenapsal v knize PROLOG, kde by bylo popsání této průzkumné akce. Jen se o ní zmínil jen tak na okraj. :-/ Vlastně čtenář vpadne do toho "přežití" rovnou. Proč to nebylo napsaný trochu jinak no..??
A že film byl "okleštěný" od některých scén? To mi vůbec nevadí. Byly tam jen ty důležité. Třeba mi tam vůbec nevadilo, že tam Mark Watney nevařil brambory v mikrovlnce. :-D
A ještě jedna věc; film má i KONEC, kdy Mark přednáší ve škole. Nějaký takový konec mi v knize také schází, když se nad tím zpětně zamyslím. tak kniha je okleštěná o začátek a konec.
A co hlavní bylo u filmu, cítil jsem u Marka emoce, než u toho knižního dokonalého, stresu odolného Super-Marka. :-D
Kdyby pan Weir tuto knihu napsal tak, jako pan Ridley Scott natočil filmovou verzi, tak by to bylo daleko lepší počtení.

Renča42
Renča42
20.01.2016 5 z 5

Viděla jsem film a už ten se mi zdál dost dobrý. Asi ty triky a to, že to vypadalo tak realisticky, že se opravdu může letět na Mars, mě vtáhlo do filmu. Divím se, že se "marťan" nezbláznil z toho, že tam zůstal. Musím sehnat knížku a třeba tam toho bude více.

Thebookman
Thebookman
06.01.2016 4 z 5

No, přihlásím se na svůj profil a co nevidím.. 7 nových komentářů u této knížky. Marťan je vážně fenomén. :-)

Thebookman
Thebookman
04.01.2016 4 z 5

Chápu, že se tato kniha většině čtenářům líbí, ale jaksi jsem čekal, že to bude trochu jiné... Více emocí, jak už tu také někdo psal; zajímavější děj, ne jen pouhé popisování přežití.

Thebookman
Thebookman
31.12.2015 4 z 5

No.. jako nic proti Marťanovi, ale poslední dobou zjišťuji, že komentáře jaksi přibývají jen u této knížky...:-D

Milda58
Milda58
18.08.2015 4 z 5

Musím souhlasit s piratmartinem, protože i podle mě je to jen slušná oddechovka.Po druhé ji určitě číst nebudu a musím říct, že už jsem četl mnohem lepší sci-fi. Nechápu, jak z toho může být většina lidí tak přehnaně nadšená. Nesporně dobrá předloha k filmu, na který se těším, ale to je asi tak vše.

Thebookman
Thebookman
11.06.2015 4 z 5

Na titulní straně knihy...? No, není to sám Matt Damon?

mimamo_cz
mimamo_cz
10.06.2015 4 z 5

Trailer vypadá dobře, je tam dost slušně poznat Scottův rukopis, což je fajn. Trochu se bojím toho, aby to nehrálo zbytečně na city. Watney se z toho, že byl sám na Marsu rozhodně neposral a scény s rozklepanými příbuznými (známými, těžko říct, co ta blondýna znamenala) jsem v knize nějak znatelně nezaregistroval. Nutno podotknout, že ani pozemské dialogy nebyly kdovíjak na výši, nicméně jimi neoplývala ani kniha.

piratmartin
piratmartin
10.06.2015 2 z 5

Jo viděl. Dal sem ho do zajímavostí. Vypadá hodně pěkně, těším se na to. Dívat se na to, jak pěstuje brambory bude rozhodně lepší, než o tom číst :-). Knihu rozhodně překoná. Akorát si myslím, že ubyde vtipu. To mi ale nevadí, protože já osobně jsem se při čtení knihy za břicho moc nepopadal.

Babouš
Babouš
09.06.2015 5 z 5

Už jste viděli trailer a plakát? Film vypadá hodně dobře (i když knihu asi nepřekoná) :)