Jiskra života diskuze

Jiskra života https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35474/mid_jiskra-zivota-M0Q-35474.jpg 5 1823 226

Silně humanisticky akcentovaný román je obrazem života v jednom z německých koncentračních táborů, kde byli internováni nemocní vězňové. Autorův pohled za dráty této továrny smrti nic nezakrývá, nezatajuje, netlumí. Děj se odehrává na počátku jara 1945, kde již ani vězňům nezůstávají utajeny příznaky blížícího se konce války. Nacisté se stávají ještě bezcitnějšími, člověk je v těchto podmínkách pouhou lovnou zvěří, ale všichni vězňové přesto do poslední vteřiny svého života doufají, že toto peklo nakonec přežijí. Silné dílo končí osvobozením tábora.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Der Funke Leben , 1952


více info...

Diskuze o knize (8)

Přidat komentář

SputnikV
06.01.2022

Hou_Ba - život ve společnosti, ať již lidí nebo teba mravenců vyžaduje od jednotlivce, aby v zájmu přežití komunity sněsl občas něco, co mu není po chuti,, to je. myslím v pořádku.

Veliká část lidí nemá žádné přesvědčení, jen nějaké markýrují v dobách ,kdy je to výhodné a změní je, jakmile to výhodné být přestane, to ukazuje i naše národní, poměrně nedávná zkušenost. Politici málokdy mají přesvědřčení, mají ale touhu po moci, nicméně nezdá se mi, že by zabíjeli vězně, hnali je do plynových komor jako běžnou náplň dne. že ale v 99,9% dají přednost sobě před ideou nebo před prospěchem celku je jisté., Velmi pěkně to bylo zpracpváno v knize a nakonec i tv filmu Lev je v ulicích

SputnikV
06.01.2022

zajímavé na knize je, že Remarque nikdy nebyl vězněm KT a je otázka, zda poznal nějakoho tamního vězně. dokonce ani V Německu pohlcném Nacismem nežil. Je otázka, zda znal lidi, kteří v lágru byli a přežili nebo ne.

Faktem ale je, že jeho tvůrčí fantazie a informace z poválečných sdělovacích prostředků mu umožnili napsat tuto působivou knihu. Stejné téma neméně dobře a to na základě skutečného vlastního prožitku neméně dobře uchopil český spisovatel Norbert Frýd,, po kterém byla kdysi pojmenována ulice, kde žila celá jeho rodina.

i když Jiskra života svým sdělením o zlu válek a zlu toho, když jedni mají úplnou moc nad jinými, nepředčila to, co napsal po svých zkušenostech s první válkou, tedy knihu Na západní frontě klid,, je velmi potřebná.

ale spisovatelé píší a politici velí a vojáci bojují a zabíjejí, a ještě pro to vymýšlí ospravedlnění a omluvu. jiné to asi hned tak nebude.


siena
05.01.2022 5 z 5

Ne, není pravda, že libovolný politik je nacista! Hou_Ba, nezlobte se, ale jestli tohle píšete, tak jste vůbec nepochopil co nacistický režim byl a vaše vyjádření je jen relativizovaní toho, co režim představoval.

Cathaj
08.02.2019 5 z 5

Téma koncentračního tábora.

encyklopedie
01.06.2017 5 z 5

...není tady vydání z roku 1969, Naše vojsko, edice Živé knihy

Jarisko2
21.10.2015 5 z 5

siena, právě jsem dočetl knížku. Je to tak nesmírně silné, přes všechno, co jsem už o té době věděl, že ještě nejsem schopný napsat alespoň trochu "věcný" komentář.
A tak si místo toho čtu Vaše slova a říkám si, že je dobře, že jsou lidi, kteří myslí jako Vy.

siena
17.10.2015 5 z 5

Ziriant, doufám, že Vás v životě nepotká nic takového, co by mohlo cpát z televizních obrazovek i Vaši ufňukanou tvář, Vašim dětem a vnoučatům...Víte, EMR nepsal své knihy, aby Vás jen dojímal a strhával. Popsal jaké zlé doby to byly, I. i II. SV, že bychom měli být obezřetní a vědět, že "zlo" není imaginární věc, která nás nemůže potkat, že dokonce nemůžeme jemu podlehnout...A nemusí to být jen válečný konflikt. Že žijete 25 let ve svobodné společnosti není rozhodně samozřejmost a velmi lehce se to může změnit.
Omlouvám se za jistou patetičnost, ale ty "ufňukané tváře lezoucí na nervy", mě vážně vyprovokovaly!
A vlastně, když nad tím přemýšlím, nemáte pravdu, ufňukané ty tváře nejsou. Nejspíš to je tím, že luxusu "dojímání se" jim v životě dopřáno nebylo...

Edward52
30.11.-0001

Kniha vyšla v edici Živé knihy svazek 80