Do temnoty diskuze

Do temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222649/mid_do-temnoty-222649.jpg 4 476 122

Osobní vyprávění českého vojáka, ve kterém otevřeně líčí své osudy od motivace pro vstup do armády přes náročný výcvik a půlroční nasazení na základně v Afghánistánu až po boj s těžkou nemocí po návratu domů Kniha nepřináší líčení superhrdiny, jde v prvé řadě o příběh člověka. Zachycuje jeho zrání – od nadšeného kluka ve vyzrálého muže-vojáka, který musel projít řadou profesních, ale i životních zkoušek, překonat nástrahy, které mu osud vmetl do cesty, a najít sám sebe.... celý text

Diskuze o knize (13)

Přidat komentář

Kapis
10.12.2015

http://blisty.cz/art/80166.html

LordSnape
06.03.2015

Pan Biler to shrnul za mě. :-) http://nazory.ihned.cz/c1-63638970-branime-nasi-zem


LordSnape
04.03.2015

Víš co, Patricio? Jdi laskavě do prdele s těmi svými kecy. Nic o mně a mém životě nevíš, já zas nevím nic o tobě, takže se tu nebudeme dohadovat. Když to nejsi schopen akceptovat, je mi tě líto. Vem si zbraň a jdi střílet třeba někam za Islámským státem, když jsi takový hrdina a připadá ti to smysluplné. Já si nechci kazit své chvíle odpočinku, když nejsem zrovna v práci a půjdu raději sázet stromky třeba.

LordSnape
03.03.2015

Já jsem ten svůj příspěvek myslel původně jako rádobyvtipný fór s ohledem na historii naší země. To, že si z toho někdo vzal něco, co tam nebylo a má tendence se dohadovat ať už se mnou, či s jinými, je čistě jeho věc. Ano, kdo nezažil válečný konflikt, tak o tom asi nic psát nemůže, ale je rozdíl v obraně země či společenství, jehož jsem členem, anebo být placeným žoldákem mocenských zájmů, což je nepochybně i případ Stehlíka v Afghánistánu.

Kapis
03.03.2015

Patricio: No máš pravdu v tom, že za mě: jsem to nečetl, ale k tomu snad diskuze je, není to v komentářích k přečtenému. A navíc ta diskuze už od začátku v podstatě není o knize, ale je spíš o nějakých principech, si to přečti od začátku....

A myslím, že ujeté je spojovat okupaci cizí země s obranou vlasti, když by bylo potřeba...

kadak
03.03.2015

Osobně jsem přesvědčen, že jakákoli "glorifikace" války jako takové je naprosto amorální čin. A je jedno, jestli je to formou pomníku s raketami a tanky, nebo formou knihy. Armádu mohu vnímat pozitivně pouze tehdy, pokud budou její členové masivně demonstrovat za mír. Ale to se formou této knihy neděje. Když vidím fotografii toho "člověka", který se vydal někam na druhou stranu světa, aby tam na dobrovolně na rozkaz střílel do lidí, o který vůbec nic neví, je mi z té představy zle. Pokud tahle kniha není jedno velké "pokání", neměla nikdy vyjít.

P.S. Dobrovolně někam jet a tam na rozkaz do někoho střílet není protimluv.

Kapis
03.03.2015

já myslím, že o vojácích a armádě si může uvažovat kdo chce, stejně jako o všem jiném. NATO je zločinecká organizace, s "obranou" to nemá vůbec nic společného. To co provádí v Afghanistánu je prachsprostá okupace cizí země. A my se na tom podílíme, říkejte si co chcete. Ty džihádisty proti Sovětům však Američani moc dobře vycvičili a vyzbrojili, není se co divit, že tam NATO prohrává. Náš civilizovaný západ tvoří v této ubohé zemi už třetí generaci lidí, kteří nezažili nic než válku a pak se moc divíme, že terorismus ve světě roste, když ho takhle vytváříme. Stejně jako v Iráku a Sýrii, kde se podporují "umírnění ozbrojenci" chacha. No aby pak ten IS nebyl tak silný, když má Americké a Saúdské peníze, zbraně a výcvik. Na netu jsou studie, které prokazují, že bezpilotníková kampaň, ilegálně vedena USA v různých zemích zabije na 1 teroristu 50 civilistů a vytváří nové a nové nepřátelé, kteří přišli o rodinu i majetek a nic než otevřená náruč radikalizace jim v podstatě nezbývá. To je přesně to, co ta tzv. "válka proti terorismu" přináší, nové a nové teroristy.

Ještě, že jsou mezi nima i takoví, kteří mají rozum a svědomí:
http://www.parlamentnilisty.cz/politika/poslanecka-snemovna/Veteran-ktery-vratil-medaile-a-mluvil-o-zlocinnem-NATO-Do-debaty-se-zapojil-general-a-exministr-obrany-A-slo-se-az-na-dren-352236

nightlybird
03.03.2015

Tak nevím, zdá se mi ale, že úvahy o vojácích, armádě a podobné od lidí, kteří nejenže nezažili válku, ale ani vojenský výcvik, kteří v životě neslyšeli svist kulky a za prdelí jim maximálně bouchla silvestrovská petarda, jsou úvahy o podobné knize v podstatě úsměvné. Ba i úvahy o pacifizmu jsou hezké - pokud vám ovšem nejde o kejhák.

LordSnape
02.03.2015

Já nejsem voják, ani aktivní záloha. Jsem pacifista a věřím v diplomacii. Válečné konflikty se mi hnusí. Přítelkyně tu knihu četla a říkala, že je to takový nijaký. Autor se snaží být vtipný a psát zajímavě, ale nejde mu to...

LordSnape
27.12.2014

Obávám se, že v případě okupace by naše "armáda" vydržela tak půl hodiny, než by kapitulovala. Takže už zbývá jen ta výpomoc při povodních.

between
23.10.2014 4 z 5

Tak jako všude, najdou se dobří i špatní lidé - vojáci. Házet je do jedno pytle není správné. A také je třeba si uvědomit, že obyčejný voják nerozhoduje o tom, kdy kde bude nasazen. Tedy různé konspirační, či hanlivé teorie o vojácích padají především na hlavu politiků nebo jiných vlivných lidí, kteří o tom rozhodují a následně z toho případně mají prospěch. Vojáka to samozřejmě může semlít a začne páchat lokální svinstvo, ale to neutváří motiv celé válečné operace.
Myslím, že na výkony našich vojáků můžeme být hrdí. I když pravdou je, že smysluplnost jejich nasazení je někdy diskutabilní, což ovšem jde za výše postavenými lidmi.

Pro vladceTyran: Snad tě potěší, že v knížce globální důvody mise v Afghánistánu nejsou řešeny a zmiňovány.

McGrinder
22.10.2014

Já jsem na naše vojáky hrdý a komentáře typu " okupanti a vrazi " jsou úplně mimo mísu.

vladceTyran
05.10.2014

až na to budu mít rozpočet tak koupím, ale i tak předpokládám že se určitě nikomu nesvěří že tam zabíjeli nevinné lidi jenom proto aby mohli obsadit maková pole a odstartovat západní kapitál, budou tam dezinformace jako že bojovali proti usamovi bin ladinovi a další sra***.