Dárce diskuze

Dárce https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166584/bmid_darce-kdG-166584.jpg 4 1071 285

Dárce série

1. díl >

Dvanáctiletý Jonas žije ve světě, v němž neexistují války, zločiny, strach ani bolest. Všechno je dokonale organizované, nikdo si kvůli ničemu nemusí dělat starosti, dokonce i povolání dostane každý přiděleno. Jonas se má stát „příjemcem paměti", uctívaným strážcem vzpomínek. Podrobuje se výcviku, při němž mu dosavadní příjemce paměti předává to, co nikdo jiný nesmí vědět ani cítit – vzpomínky a zkušenosti předchozích generací, dozvídá se o bolesti a utrpení, ale i o kráse, lásce a přátelství a začíná chápat, že jeho společenství žije v dostatku a bezpečí za cenu totální absence citů a možnosti volby. A s tímhle vědomím, s poznáním těchto hodnot už nedokáže žít jako dřív…... celý text

Žánr:
Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Giver , 1993


více info...

Diskuze o knize (6)

Janadvorackova
Janadvorackova
02.09.2019 4 z 5

Další díl se překládá, vis rozhovor:
text obsahoval SPAM

Janadvorackova
Janadvorackova
28.08.2019 4 z 5

Já to pochopila tak, že kluk vzal nemluvně na kole pryč. Jeli dny a dny, došlo jim jídlo. Dostali se na podobné místo jako ve vzpomínce na zimu a prostě tam umřeli. Byla tam zima, umrzli.

Sice ke konci slyší hudbu, kterou mu dárce nepředal, takže je možné, že ho nakonec někdo našel a vzal do chalupy, ale happy end mi k tomu nesedí. Protože poslední věta: "Možná to byla ozvěna?" Něčeho z minulosti. Ale rozhodně ne toho, co se dělo bezprostředně kolem něj.
Kolem něj byla zima, trosky, bolavá noha, umírající batole, rozlámané kolo a kupa bezmoci, sníh a zima.

Akorát společnosti se vrátily jeho vzpomínky a to s ní slušně zahýbalo. Možná se někdo vydá po jeho stopách :).
Optimismus vládne světem :).

Nejvíc mě fakt zajímá, jak ten přenos funguje. A jak se vrací vzpomínky od někoho, kdo překročí hranici.
A proč je ta hranice důležitá. Jak zadržuje minulost, když ta se z jiné vzdálenosti může mezi lidi opět vrátit.
Tohle mě štve. Jako jo, je to pro děti a mládež, no.


alwa
alwa
30.12.2016 5 z 5

Zajimalo by me, jak jste pochopili ten konec. Ja jsem to vnimala tak, ze nekolik vesnic je jakoby prikryto obri koupuli a v ni bylo vsechno sede. Jonas pote "prorazil" stenu a dostal se do barevneho sveta, kde ho i s Gabem prijala nejaka rodina. V sedem svete se rozptylyly vzpominky a Darce je pomohl lidem zpracovat a postupem dlouhych let se lide naucili zit normalne a "kopule" zmizela. Asi jsem fakt nejaka divna, predpokladam, ze to tak nikdo nevnimal :-)

Patw
Patw
23.03.2015 5 z 5

eliska3246: pokračování existuje, ale jen v anglickém jazyce a česká vydání dalších dílů se asi nejspíš plánovat nebudou. Navíc každá následující kniha v této sérii je o něčem jiném - o někom jiném i o jiné době v onom světě. Až teprve čtvrtá kniha tak trochu poukazuje na události z konce první /této) knihy. Takže vlastně ten konec si ale můžeš představit jak chceš.

eliska3246
eliska3246
22.03.2015 5 z 5

Má být pokračování, nebo si ten konec musím přebrat?

Patw
Patw
18.09.2014 5 z 5

Líbí se mi jak spousta lidí bere tuto knihu jako kopii Hunger Games a podobných, ale ani se nepodívají na to, že kniha byla vydaná už v roce 1993... ale ok. Jinak film, co je v kinech nenabudí ty stejné emoce co kniha.. hlavně tím koncem. To se na plátno nedá přenést.