Rachel Joyce citáty

britská, 1962

Citáty (18)

"Jaký by to byl život? pronesla najednou. "Svatba a dítě?" Normální, pomyslel si. Mohl by být normální. (Obchodník s hudbou)


Cesta do nebe nevede skrz mraky, ale skrze radost, se kterou se díváš na svět, navzdory bolesti a zármutku. (Obchodník s hudbou)


City mu vůbec nevadily, pokud patřily jiným lidem.


Často míval otevřeno dlouho do noci - zrovna tak jako bývalo často zavřeno celé dopoledne...


Dokud jsem neuslyšel Beata viscera, netušil jsem, jak mohou být lidé krásní. A kdykoli už pak uvidíte ptáka na obloze, vzpomenete si na to.


Jen proto, že jste připravení se pro něco vrátit, ještě nemáte záruku, že to na vás bude čekat. (Obchodník s hudbou)


K hudbě by se mělo přidávat upozornění na zdravotní rizika. Spojíte správná slova se správnou hudbou a vznikne dynamit.


Když se lidé budou držet jen toho, co znají, může jim utéct tolik nádherných věcí. (Obchodník s hudbou)


Kouzlo hudby vznikalo právě v tichu.


Ne že by snad o tom všem věděl, ale většinou opravdu stačilo jen naslouchat, a on měl nekonečnou trpělivost. Jako malý vydržel celé hodiny stát s kouskem chleba v ruce v naději, že si pro něj přiletí nějaký ptáček. (Obchodník s hudbou)


Nemá cenu si nic nalhávat. Celá Unity Street je do hajzlu. Možná by měl prostě někdo spláchnout a hotovo. (Obchodník s hudbou)


Nevypravili jí státní pohřeb jako Beethovenovi. Ale aspoň měla na konci hudbu. Aspoň přišlo hodně lidí. Předčila Vivaldiho.


O skladatelích mluvila s takovou něhou, jako by byli jejími milenci.


Opravdová láska není blesk z čistého nebe, v pozadí nehrají housle, je to něco obyčejného, na co si srdce zkrátka zvykne. Každý den vstanete a vezmete si to na sebe, stejně jako kalhoty a boty, a vydáte se po stejné cestě.


S hudbou se to má tak, že někdy ji známe tak dobře, že ji vlastně neznáme vůbec.


Taková ta odmlka, při které se člověk stihne právě tak jen nadechnout, než se na něj zřítí poslední akord, jako by z nebe spadl ohromný kus nábytku.


V hudbě jde především o ticho.


V hudbě jde především o ticho. Hudba z ticha vychází a zase se do něj vrací. Je to cesta. A to ticho, když hudba dohraje, je pochopitelně vždycky úplně jiné, než jaké bylo na začátku. Protože jak posloucháš, svět se mění. Jako když se zamiluješ. Až na to, že nikdo neskončí se zlomeným srdcem. (Obchodník s hudbou)