Petr Stančík citáty

Petr Odillo Stradický - Stanczyk ze Strdic, Odillo Stradický ze Strdic, Petr Odillo Stradický ze Strdic · pseudonymy

česká, 1968

Citáty (20)

"Přemysl Otakar II. ve 13. století osídloval pusté pohraničí Českého království. Naverboval však jen skutečný odpad Svaté říše římské: zločince, vysloužilé žoldnéře a děvky, bezdomovce, komedianty, blázny a jinou chamraď. Osídlenci se nazvali sudetskými Němci a obluzeni velkoněmeckou propagandou, chtěli naše území ukrást a přivtělit k Německu. Dva pokusy v letech 1848 a 1918 se podařilo potřít, třetí roku 1938 se jim povedl. Po prohrané válce nebyli sudetští Němci za své zločiny potrestáni, nýbrž zdarma převezeni do Německa, což je uchránilo před útrapami vlády komunistů. A představte si, ti nevděčníci ani nepoděkovali!"


Alkohol sice nic neřeší, zato však odstraňuje potřebu něco řešit. (Nulorožec)


Co je nahoře, je i dole a co je dole, je i nahoře, ty vole. (Ahaswehrmacht)


Co jest dole, jest jako to, co jest nahoře, a to, co jest nahoře, jest jako to, co jest dole, aby dokonány byly divy jediné věci.... (Infernographia perpetua)


Dobro a zlo jsou jen barvy na figurkách, s nimiž bohové hrají šachy. (Mlýn na mumie)


Durmanovi to zavdalo příčinu k úvahám, jak pohodlné by bylo cestování, kdyby se starý kontinent spojil po vzoru severoamerické Unie. Když si však představil evropské národy zavřené do společného státu, vypadalo to jako starořímská poena culeii, obzvláště odporný způsob popravy, vyhrazený pro otcovrahy, kdy odsouzence zašili do jednoho pytle s kohoutem, psem, hadem a opicí, načež je svrhli do Tibery.(Mlýn na mumie)


Edvard Beneš se roku 1918 upsal ďáblu. Ďábel za to zařídil, že velmoci k nově vzniklému Československu přihodily Podkarpatskou Rus, zemičku řídce osídlenou a hospodářsky bezvýznamnou, avšak strategicky velevýhodně ovládající trojmezí Polska, Rumunska a Sovětského svazu. S tímto přívěškem byla republika příliš jitrnicoidní, což ztěžovalo vojenskou obranu. Budování tamní infrastruktury navíc vysávalo naší ekonomiku. Díky ní však Beneše pustili do vysoké mezinárodní politiky. Po 20 letech, v září 1938, se ďábel vrátil pro duši. Beneš ho ale obelstil a místo něj šlo do pekla Československo. Za dalších 10 let, v únoru 1948, se ďábel objevil znovu a Beneš mu Československo obětoval podruhé. Stálo mu to za těch pár roků navíc? (Pérák)


Hledá se zběhlý pes, slyší na jméno Frankenstein. (Caput mortuum)


Jenže pak jsme se pustili do války s Ruskem začalo jít do tuhého. (Ahaswehrmacht)


Můj nůž hrozně žárlí, když ne mě sahá někdo cizí. (Caput mortuum)


Neboj, o kozla jsem se ti postarala. Má čistou vodu, trávy, co sežere a nemusí nikoho mrdat. (Caput mortuum)


Nejdříve každého přesvědčíme, že má mít vlastní názor, a pak mu ho dáme. (Příručka pro novice ORDO NOVI ORDINIS)


Nejzajímavější ovšem bylo, že pokud došla k vyvrcholení Jaroslava, Jaromila se ve stejnou chvíli učinila také. A naopak. Komisaře napadlo, že by se této pozoruhodné vlastnosti jednovaječných dvojčat dalo využít k bezdrátové telegrafii, ale když si představil praktické provedení, myšlenku rychle zavrhl. (Mlýn na mumie)


Poznal jsem na vlastní kůži, že odhalovat zločiny je mnohem nebezpečnější, než je páchat. (Caput mortuum)


Pravda vítězi. (Mlýn na mumie)


PROTEKTORÁT Během 6 let okupace Němci zavraždili přibližně 70 000 Čechů, tedy 1 % národa. Bohužel zahynuli právě a jedině ti nejlepší, kdo se nesklonili, ti, kdo měli odvahu a vůli bojovat, po německu řečeno „vůdcovská rasa". Tato elita nevyrostla na zelené louce první republiky, národ si ji pečlivě pěstoval a tříbil celá tisíciletí. Stejně dlouho bude trvat, než bude tato ztráta zcela nahrazena. Jedině proto, že tito lidé (i jejich potomci) tu chyběli, nastaly politické tragédie v roce 1948 a 1989. Vyvraždit 70 000 nejlepších Čechů bylo strašné. Ovšem nejhroznější bylo nechat těch zbylých 7 milionů žít. (Pérák)


První živý tvor, jehož člověk domestikoval, nebyl vlk, nýbrž kvasinka. Alkohol a chléb stály u počátku lidské civilizace. (Mlýn na mumie)


Snadné je jen umřít v bídě. (Infernographia perpetua)


Víno bez sudu se rozteče. Sud bez vína rozeschne. - Takové moudro může znamenat cokoliv. Použij ho vždy, když nevíš, co říci. (Rétorika pro agenty ORDO NOVI ORDINIS)


Zvoní telefon. Jitka bez váhání zvedne sluchátko, chvíli poslouchá a pak řízně odpovídá: ,,Jawohl“..Nein…Jawohl!..Nein..Zum Befehl!“ a třískne sluchátkem zpět do vidlice. Pérák se na ni podání s uznáním: ,,Nevěděl jsem, že umíš tak dobře německy.“ - ,,Vůbec ne,“ směje se Jitka. ,,Když mluvíš s Němcem, nemusíš rozumět. Stačí na každou lichou otázku odpovědět ano, a na každou sudou ne. Všichni Němci jsou totiž stejní, víš? Každý se tě první větou zeptá na něco, co už všichni vědí, třeba: Vyhlásili jste protiletecký poplach? Druhou větou se chce ujistit, že jsi správně rozuměl jeho otázce číslo jedna, takže jí jenom obrátí, například: Nespustili jste sirénu omylem? Třetí větou ti nařídí něco, o čem se nediskutuje, například: Jakmile nálet skončí, nahlašte škody! No a čtvrtou větou ti nabídce něco o čem předpokládá, že to odmítneš, jako: Potřebujete posily? A tak dále…“ (Pérák)