Je to jenom sranda

recenze

Je to jenom sranda (2024) 5 z 5 / jana5962
Je to jenom sranda

Zvládli jsme to, Lauren.

Tak tohle je kniha na kterou určitě nějakou dobu nezapomenu. První dojmy, když jsem se do ní začetla byly, že autroka se do knihy snažila narvat úplně vsechno co šlo od homosexuality, asexuality, výjimečných vad pigmentu, anoraxie a mnoho dalšího. A je možná natolik inkluzivní, že je až nerealistická. Když jsem četla ale dál, postupně jsem pochopila proč toho Blanka zahrnula tolik.
Kniha sice spadá do žánrů heavy contemporary, přesto je plná naděje. (Pořád je ale svým způsobem velmi hutná a surová, tak jak jen v YA knize může být.) Naděje, kterou si zaslouží všichni lidé a tahle až přehnaná inkluzivita tu je, aby právě všem těmhle lidem dala naději. Alespoň tak jsem to vnímala já.
Příběh se motá kolem tří hlavních hrdinů, ale na vrchol jednoznačně vystupuje Samanta, která je z nich tou nejobsáhlejší vypravěčkou příběhu. Z toho co se kolem ní dělo jsem mela občas husinu. Možná i proto, že spoustu z těch problémů jsem si zažila a nebo se stáli mím blízkým. Celé mě to tak hodilo zpátky do dob, kdy jsem byla na střední. A připomnělo mi to, proč by se problémy mladých opravdu neměli brát na lehkou váhu.
Je to kniha o přátelství, ale hlavně o boji s vnitřními démony a sami se sebou. A je to kniha, kterou rozhodně budu v tomto žánru doporučovat a budu jí ve své knihovně střežit jako poklad.
Mé hodnocení je jasné.
5/5
Knihu jsem získala ve spolupráci s Humbook Bloggeri na instagramu. Dekuji


Je to jenom sranda Je to jenom sranda Blanka Luxová

Heavy contemporary ze střední od vítězky 7. ročníku soutěže Hvězda inkoustu. Na střední škole Abrahama Lincolna byla vyhlášena soutěž krásy a talentu. Její vítěz má získat pohádkovou odměnu a smlouvu s modelingovou agenturou. Me... více


Komentáře (0)

Přidat komentář