Fajn výlet do 17. století

recenze

Případ šíleného tambora (2020) 5 z 5 / MedvedBrtnik
Případ šíleného tambora

Ale jo, šlo to. Jako oddychovku mám Jaromíra Jindru ráda a zkusím tuto sérii celou. Nechávám si knihy číst na audiu.
Začátek je tedy poměrně skličující, takže si musím neustále opakovat, že doba třicetileté války byla hnusná a drsná. V kontrastu k příšerné době jsou docela hezky vykresleny různé postavy a jejich vztahy, protože doba nedoba, lidé se vždy pokoušeli žít co nejspokojeněji. Někdo měl štěstí, někdo tomu štěstí pomohl trochou intrik, někdo (většinou marně) hledal štěstí pomocí zločinu, přičemž na něj dříve či později došlo.
Katovy vstupy a vyprávění, jež se postupně spojují s hlavní osou příběhu, jsou napsané velmi sugestivně. Kat je sympaťák a jeho vychovatel také. I oni dva se snaží žít běžným životem a své povolání berou jako každou jinou práci a zčásti jako poslání.
Obecně je mi zle z mučení a nejvyšších trestů a dodnes jsem nepochopila, proč po celá staletí fungovala mučírna jako prostředek zjistit pravdu, když 99% lidí přizná prakticky cokoli. A zároveň s tím má člověk pocit bezmoci nad tehdejší nevzdělaností a neprofesionalitou, co do vyšetřování zločinů.
Hloupost lidská je v knize také vykreslena pěkně - tady se dodnes nic nezměnilo :)
Osudy jednotlivých postav jsou zajímavé, čtivé, někdy napínavé, dojemné i radostné.
Běžně dávám autorovi o hvězdičku méně, dnes plný počet :)


Případ šíleného tambora Případ šíleného tambora Jaromír Jindra

Tajuplná krajina jižních Čech v první polovině sedmnáctého století, města Třeboň a České Budějovice s přilehlými vesnicemi i samotami jsou dějištěm vyprávění o lidech, kteří se v rozhodujícím okamžiku svého života ocitli pod klenb... více


Komentáře (0)

Přidat komentář