Aurora plane a řítí se do galaktického průšvihu

recenze

Aurora plane (2021) 4 z 5 / Suzanne
Aurora plane

Zbývající členové Jednotky 312 Legie Aurora ví, že pouze oni mohou zachránit celou galaxii – až na to, že snad všichni ve vesmíru se je snaží zabít. Jednotka 312 nemá vesmírnou loď, kredity ani pořádný plán. Zato má kupu nepřátel, problémů a po hlavě se řítí doslova do galaktického prů…švihu.

Syldrathana Kala pronásledují Nezlomení, smrtelně nebezpeční válečníci, kteří se zodpovídají Hvězdovrahovi, jenž zničil Kalovu rodnou planetu a zabil mu rodiče. Navíc v čele syldrathanských válečníků stojí jeho sestra Saedii. A aby toho nebylo málo, tak se Kal pokouší vyrovnat s Tahem, citovým poutem, které ho váže k Auroře. Aurora se zase pokouší pochopit a ovládnout moc, kterou jí obdarovala zaniklá rasa Ešvárců.

Celá Jednotka 312 se musí vyrovnat se smrtí pilotky Cat, která nejvíc zasáhla velitele Tylera. Fin se zase potýká s poškozením svého obleku a nehodlá přiznat žádnou slabost… a to dokonce ani před Scarlett, do které je zamilovaný. A uzavřená, chladná a logická Zila začíná něco cítit… a netuší, jestli je to dobře, nebo ne.

Amie Kaufmanová a Jay Kristoff nejsou žádnými nováčky. Stojí za úspěšnou sci-fi trilogií Akta Illuminae a sám Jay Kristoff za fantasy trilogií Nikdynoc. Psát tudíž skutečně umí, takže i Aurora plane je čtivá a svižná. Dočkáme se dramatických útěků, honiček, přestřelek i vesmírných bitev, které vyvažuje humor, spousta vtipných hlášek i zamotané mezilidské vztahy a nějaká ta romantika. Nechybí ani skutečně překvapivá odhalení a zvraty, na které jsem sice mohla přijít, ale nepřišla, a šokující a otevřený konec.

Přestože v Auroře plane najdeme spoustu bitev a dramatu, tak ve skutečnosti všechno drnká na humornou notu, autoři sami sebe neberou moc vážně a místy to působí až jako parodie na všechna ta slavná vesmírná dobrodružství. Teprve ve chvíli, kdy jsem na to přistoupila, pro mě začala trilogie Aurora fungovat, protože do té doby mi hláškování hrdinů uprostřed nejnebezpečnějších situací lezlo na nervy.

V knize Aurora plane dostává větší prostor Kal, který je i na obálce, takže je to logické. Stejně tak si tu užijeme i víc Fina, ze kterého se k mému překvapení stala jedna z nejzajímavějších postav celé trilogie. A další zajímavá postava je Kalova kruťácká sestra Saedii, protože ty její slovní přestřelky s Tylerem jsou prostě boží. I Zila tu má o trošku víc prostoru, ale pořád je to zoufale málo a její potenciál zůstává bohužel nevyužitý.

Kvalitou se trilogie Aurora nedá srovnávat s Akta Illuminae, která jsou o nějaký ten světelný rok jinde. Vzhledem k tomu, že trilogie Aurora má očividně být víc sranda a míň drama, tak se tu hrdinové občas dostávají do skutečně podivných a neuvěřitelných situací a jejich rozhodnutí nejsou zrovna příkladem logického myšlení.

Nicméně Aurora plane je rozhodně lepší než první díl Aurora povstává. Zatímco v prvním díle mi přišly dialogy a špičkování dost křečovité a nepřirozené, tady už to parádně funguje. A ten konec? Ten zaručil, že se na závěrečný díl Aurora’s End, který vyjde v češtině v roce 2022, celá třesu.

Hodnocení: 3,5/5


Aurora plane Aurora plane Amie Kaufman

Bez boje se nevzdají... doufejme! Druhý díl série Aurora od autorů Illuminae. Začněme špatnými zprávami: prastaré zlo bylo probuzeno. Dobré zprávy? Jednotka 312 je připravena všechny spasit. Snad. Jen nejdřív musí vyřešit pár dro... více


Komentáře (0)

Přidat komentář