Podle skutečného příběhu

recenze

Spiklenci z lásky (2017) 4 z 5 / MedvedBrtnik
Spiklenci z lásky

Jeden z hlavních hrdinů knihy, Jan Daniel Kapr z Kaprštejna, skutečně žil, a dokonce byl jedním z těch, kdo poslali na popraviště 27 českých pánů a také jedním z těch, kdo pak levně skupoval majetky jak odsouzených, tak emigrantů. Stejně tak je reálná i řada dalších postav. Až na jednu poměrně zásadní maličkost, která byla jinak, se příběh mohl takto odehrát.
Líbí se mi docela dobře uchopený psychologický vývoj hlavní hrdinky, způsobného, ale chytrého a krásného děvčete z měšťanské rodiny.
Dobové reálie jsou přínosem a mimo jakékoli učebnicové poučování - nenudí.
Velmi jsem ocenila sugestivní popis ochutnávky v Čechách doposud nepoznané lahůdky - to pobavilo velmi :)
Jediné, co působí ve vyprávění rušivě (ale může to být tím, že jsem si knihu nechala číst v audioverzi) byly často se opakující stejné slovní obraty: "Rozbilo se na marné kousíčky" (přesvědčení, naděje, hliněný džbán, sny...) a to, jak se jednotlivé postavy neustále lekají vlastních slov :)
Také vedou všichni různé úvahy, které občas působí spíše jako vycpávka, než jako potřebné informace či souvislosti.
Nicméně příběhu nechybí dynamika a napětí, ani fakta. Lze doporučit.


Spiklenci z lásky Spiklenci z lásky Jaromír Jindra

Staroměstský měšťan Viktorín z Grafenfelsu chce zachránit svého přítele, novoměstského radního Eliáše Rozýna z Javorníka, uvězněného v souvislosti se vzpourou českých stavů proti císaři Ferdinandovi. Jako jedinou možnost vidí přím... více


Komentáře (0)

Přidat komentář